De bekkenfysiotherapeut

Naast een opleiding tot algemeen fysiotherapeut, heeft de bekkenfysiotherapeut een erkende drie- jarige opleiding gevolgd die toegang geeft tot het specialistenregister van bekkenfysiotherapeuten.

Het is een erkende verbijzondering die aangeeft dat de bekkenfysiotherapeut voldoet aan de regels die de beroepsgroep aan haar stelt.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bij de bekkenfysiotherapie gaat de aandacht uit naar de lage rug, de buik, de ademhaling, het bekken en de bekkenbodem.

De lage rug maakt samen met het heiligbeen deel uit van het bekken. De buik eindigt op het bekken. Bij de ademhaling speelt de bekkenbodem een grote rol. Het bekken bestaat uit 3 botstukken die samen de bekkenring vormen, aan de voorkant komt het bij elkaar in het schaambeen en achter sluit het met de SI gewrichten aan op het heiligbeen. De bekkenbodem is de verbindende schakel bij alle bovenstaande factoren.

De spieren van de lage rug, buik en bekken zijn belangrijk voor het handhaven van bepaalde houdingen en voor het bewegen in het dagelijks leven. De bekkenbodemspieren spelen daar ook een grote rol in. Daarnaast zijn de bekkenbodemspieren erg belangrijk om te kunnen plassen, ontlasten en vrijen en om juist de urine en ontlasting op te kunnen houden. De spieren van de bekkenbodem kunnen te zwak of te gespannen zijn, niet op het juiste moment op de juiste wijze functioneren of er is geen bewuste controle meer over.

In de buik en het bekken bevinden zich organen die invloed uit kunnen oefenen op de bekkenbodem; darmen, baarmoeder, blaas.

Het bekken (het benige deel), de gewrichtsbanden, de bekkenbodem (spieren) en de bekkenorganen (blaas, baarmoeder en endeldarm) beïnvloeden elkaar wederzijds. Een klacht in of rond het bekken kan leiden tot een klachten in de bekkenbodem en omgekeerd.

De bekkenbodem is opgebouwd uit 3 lagen spieren, en ligt onderin het bekken en heeft drie functies:

  • het steun geven aan de buikorganen (blaas, baarmoeder met vagina en endeldarm)
  • het openen en sluiten van de plasbuis en anus
  • het bijdragen aan de stabiliteit van het bekken

Bekkenbodemproblemen

Je zult in het begin niet denken aan de bekkenbodem. Maar de volgende problemen staan vaak in relatie met de bekkenbodem

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
  • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
  • operaties in de onderbuik;
  • bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
  • zwangerschap en bevalling;
  • erectie stoornissen.

Bekkenbodemklachten

Soms ontstaan er klachten doordat er door de jaren heen een niet goede manier van bijvoorbeeld plassen of ontlasten ontwikkeld is en/of de bekkenbodem op een verkeerde manier gebruikt is. Ook kunnen klachten ontstaan na periodes van pijn, blaasontstekingen, operaties en/of door een periode van veel stress, spanningen of nare gebeurtenissen in het leven.

Therapie

Alvorens te beginnen met oefenen, want dat is eigenlijk wat de meeste patiënten verwachten, wordt er een zeer uitgebreide intake afgenomen. Bij deze intake zal geprobeerd worden alle klachten die bekkenbodem gerelateerd kunnen zijn, inzichtelijk te krijgen. Daarbij wordt gevraagd naar rug, SI klachten, heupproblemen, ademhalingsstoornissen, uw plas en ontlastingsgedrag, eventuele zwangerschappen en bevallingen, operaties in buik/bekkengebied en seksualiteit. Daarnaast is het belangrijk om te weten waar de bekkkenbodem uit bestaat en hoe deze in het dagelijks leven functioneert. Voorlichting en verduidelijking vormen een belangrijk onderdeel van deze therapie immers begrip van uw klachten maakt het makkelijker om er grip op te krijgen.

Veel informatie is ook te vinden op de site van de beroepsvereniging Nvfb.
En voor patiënten; bekkenbodemonline.nl

Mochten er vragen zijn, dan mag u altijd bellen of een e-mail sturen naar onze bekkenfysiotherapeute Emmily Wiggers.